Dyr i kulden

Dyr i kulden

Hunden

Det er lett å tenke at vinteren ikke er noe problem for våre firbente venner, de har jo pels. Men det finnes mange typer pels, og ikke alle isolerer like godt kulda. Pelsen som egner som vinter har tykk underull med dekkhår, og de er ekstra lodne på utsatte steder som ører, buk, testikler, poter og hale. Man må også ta hundens størrelse og alder med i beregning. De aller fleste hunder vil få det bedre med litt bekledning om vinteren. Noen hunder, som de helt korthårede, trenger et tykt, varmt dekken. De med bedre vinterpels trenger kanskje bare et tynt, vind- og regntett dekken som ekstra beskyttelse ved vind og regn. Hvis hunden din slår seg vrang med dekken kan du prøve myke gensere, de er ofte mer behagelige for hunden.

Potene trenger også litt ekstra omtanke om vinteren. Skal man på langtur er potesokker lurt. Mange steder saltes også veiene mye, noe som kan gi tørre og såre poter. Smør derfor potene ofte om vinteren for å ta var på tredeputene, og samtidig se etter skader.

Hunder i kulden

Bowie og Happy er av rasen whippet, så de har kort og tynn pels. Vi følger derfor regelen at når vi må finne fram genseren om høsten er det på tide med genser på gutta. Når vi finner fram ytterjakka blir det også tykke dekken på dem. Erfaring har vist at når vi tipper -10 fryser de på potene og må ha varme sokker, og gjerne en ekstra lang hals på klærne for å beskytte ørene også. Jeg har derfor flere gensere og dekken til de slik at alle kan kle seg etter været når vi skal på tur.

Lulu på bildet øverst var en tibetansk spaniel og hadde derfor fin vinterpels. Men på ekstra kalde dager ville hun ha på en genser. Selv om pelsen var tykk var hun fremdeles en liten hund med mye overflate nær bakken, og kunne derfor fryse på de kaldeste dagene. Norsk høst er våt og kjølig, og vinteren kan bli lang og kald. Både pelstype, størrelse, alder og aktivitetsnivå spiller en rolle for om hunden din fryser eller ikke. Tegn på at hunden fryser kan være motvilje mot å være ute, løfter/halter med potene fordi de er kalde eller skjelver. Er du usikker så er det bedre å ta på en genser enn å risikere at hunden går og fryser. Det er ikke flaut eller tullete å ha egnede klær til din firbente venn, det viser bare omtanke.

Katten

Katter er generelt dårligere egnet for kulde enn hunder. De fleste katteraser har opprinnelse i varme land, noe som gjør at pelsen beskytter mot varme. Dette gjør at kattepelsen holder dårlig på varmen, og de er svært utsatt for alvorlige frostskader. Hvis katten din får være ute er det viktig at den har tilgang til et varmt sted. Enten ved hjelp av en katteluke slik at den selv kan gå inn når den fryser, eller ved å lage til en varmeplass ute der den kan søke ly. Er det virkelig kaldt er det best å holde pus inne for å være på den trygge siden.

Katter i kulden

Neo (til venstre), ble født i Spania. Pelsen hans kort og glatt, og absolutt ikke egnet for norske vintre. Mew (til høyre) er mer «fluffy» selv om han også er korthåret, så han er litt mer aktiv ute om vinteren. Begge kattene elsker å være ute, og driver alle til vanvidd hvis de ikke kan velge selv om de skal være ute eller inne. De har derfor egen katteluke slik at de kan gå inn og ut som de vil. I tillegg har vi en benk med skinnfeller under taket ved inngangspartiet slik at de kan ligge lunt og holde utkikk hvis de ønsker det. Vi har også satt opp et eget lite kattehus. Dette står lunt til, ikke direkte på bakken og har varme pledd. På ekstra kalde dager låser jeg likevel luken til store protester fra Mew.

Kaniner og andre smådyr

Mange kaniner og smådyr bor ute hele året. Det er da kjempeviktig at de har et varmt hus der de kan søke ly. Dette huset burde være stort nok til at på de skikkelig kalde vinterdagene kan stenges inne. Husk at i store deler av landet er det ikke uvanlig med -20 eller kaldere. Og våre kjæledyr er langt fra sine ville artsfrender. De fleste ville smådyr har også hi de kan søke ly i, og mange av de går i hel eller delvis dvale for å klare vinteren.

Mvh. Camilla

Nyttige lenker

Kontakt oss

Direkte timebestilling gjør du pr tlf 64 96 30 00, øvrige henvendelser og forespørsel om ledige timer kan også gjøres til post@dyreklinikk.info